Plocka fram aluminiumkastrullerna, fyll dunken med kallkällevatten, vittja gäddsaxarna och låt dig svepas med in i Blålidens kulinariska universum av exotiska upplevelser. Här kommer samlade recept med goda (och inte fullt så goda) maträtter som lagats under årens lopp i Blåliden.
|
|||||||
Gädda i folie Denna rätt är det närmaste man kommer nationalrätt i Blåliden eftersom den är extremt billig och mångsidig, den fungerar även som smörgåspålägg till både frukost och nattspis, då helst på egentillagat pannbröd. Rätten introducerades av Pär Hansson som i egenskap av sportfiskare tillagade denna rätt under nittiotalets storhetstid i huset. Rättens utveckling var ett resultat av den skrala ekonomin och bristen på råvaror. Gör så här: rensa gäddan, (känner du dig stolt över fångsten, spika upp huvudet på ytterväggen) lägg gäddan i folie och salta rikligt, innan paketet sluts lägg i några klickar margarin eller smör. Var inte rädd att experimentera med kryddningen, ta det som finns att tillgå. Ett enkelt sätt att piffa upp rätten är att lägga i lök eller enris, känner man sig modig kan man tillsätta lite curry. (Per-Arne) |
|||||||
ingr: tillagning: (Jon) |
|||||||
Ta på dig ordentligt med kläder för en tur i skogen och ta med dig en hagelbössa. Gå ut i skogen och skjut minst en en ekorre. Om du tycker att att den är för söt för att skjutas, ge bössan till Sture, så ordnar han det. (Toivo) |
|||||||
Detta tillagas med fördel samtidigt som ovanstående soppa när du plockat loss köttet från benen. Krossa ekorrens skalle och plocka ut den genomkokta hjärnan. Lägg en bädd av kokta morötter och lagerblad på en tallrik. Lägg hjärnan i mitten. Serveras lämpligen så att hjärnan sväljes som en munsbit varefter man äter upp morötterna och sköljer ner med vin eller öl. Eventuellt kan märgen från ekorrens ben ätas vid detta tillfälle. Mycket näringsrikt! (Toivo) |
|||||||
Det här är en riktig nödkost när nästan alla resurser är uttömda. Häll upp vatten i en kastrull, salta och låt det koka upp. Häll i kornmjölet, har du slut på detta men har något annat mjöl eller gryn, ta detta istället. Vispa noggrant och låt det koka väl. När det gäller kornmjölsgröt, kom ihåg, att ju längre koktid, desto bättre smak! Häll upp gröten på en tallrik. Eftersom sylten är slut häller du på sirap på gröten. Eftersom mjölken är slut häller du på kallt vatten på gröten. Ät och njut av att du slipper vara hungrig. (Toivo) |
|||||||
Det här är en lite lyxigare variant som du kanske avnjuter när du nyligen har varit och handlat i Vindeln, och såväl skafferi som kylskåp är välfyllda. Koka kornmjölsgröt på vatten och med en tesked salt, vispa i mjölet lite i sänder så att gröten blir som en kräm i konsistensen. Låt det koka i minst tio minuter på svag värme. Servera med mjölk, grädde och sylt. Njut! (Toivo) |
|||||||
(Receptet skapades en hungrig dag efter midsommarafton 2001) Ta fyra stycken kokta potatisar (gärna ett dygn gamla för extra arom). Skiva dem. Ta fram knäckebrödet ur skafferiet och bryt fyra stora bitar. Lägg knäckebrödsbitarna på två fat. Bred smör på dem. Lägg de aromatiska potatisarna skivade på knäcket. Ta fram den överbliva sillen från gårdagens fest. Njut av aromen från sillburken. Ta fram det halvfulla gräddfilspaketet och blanda gräddfilen med hackad lök. Löken bör vara rödlök men i brist på sådan går det bra med vanlig gul hederlig lök. Fördela gräddfilslökblandningen på knäcket. Hacka snabbt upp två hårdkokta ägg (helst en dag gamla för extra arom.) Lägg hacket på knäcket med gräddfilsblandningen. Toppa med SILLEN. Om så behövs – ta en återställare till sillmackan. 6 cl vodka i nubbeglas (om nubbeglasen är slut – ta en tekopp utan öra.) Voilà! NJUT! P.S Om man efter mackan känner ett trängande behov av ett dassbesök. Gör så här: Ställ undan fatet. Se till att tömma nubbeglaset i en hast. Be en bön att toapapper finns på dasset. Spring över gårdsplanen. Alternativt – gå med en spänd och knipande hållning med värdigighet i blicken mot laggårdsdörrn. Öppna dörren. Tänk inte på att du är nödig. Stäng dörren. Kliv över soporna och rikta blicken uppåt mot slutet av den branta stegen/trappen till dasset. Klättra försiktig upp för stegen. Sätt dig och gör dina behov. Torka. Skyffla undan träcket efter dig. Klättra ner för stegen. Akta så du inte snubblar. Öppna laggårdsdörrn. Sup in den friska luften och ta ett beslut om vad du ska göra resten av dagen. D.S (Hanna) |
|||||||
Tilläggas kan att rätten avnjutes bäst på hårt tunnbröd med smör. Till detta kall öl och nubbe. 800 gram strömmingsfilé Lag sås 1 dl hackad dill 15 krossade vitpepparkorn 1 msk klippt gräslök 1. Blanda till lagen och lägg i strömmingsfiléerna. Låt stå kallt över natten.Drag av skinnet. 2. Rör ihop såsen. Låt strömmingarna rinna av noga och lägg dem i såsen. Låt stå i kylskåp ett dygn. (Henrik) |
|||||||
(En i samband med nyårsfirande i Vindeln rapporterad hågkomst av en stor matupplevelse, den 2 januari 2006.) Ingredienser Älgben Gör så här Älgbenen kokas i minst tre timmar i rikligt saltat vatten. Grönsakerna kokas på slutet, med köttet, i en halv timme. Morbror Stefans Äkta Älgköttsöppa © ® smakar som allra godast efter ett dygn då den har stått och mognat till. Hågkomster ”Det var på 1996”, säger Morbror Stefan till Systersonen. Med glöd i rösten, kärlek däri öigat. ”N´ Sören hade fått ta reda på nå älgköttben, det var ingen ann´ som ville ha dem. Så han tog rätt på dem, gav dem till mig när jag var i Stöcke. Och jag tog med dem till Blålia. – Och då började åskan gå, den gamle åsen gick med hammaren över himlavalvet, och blixten slog ner på Bössmyra. En stor jävla smäll. Hela himlen lystes upp. Jäklar vad rädd jag blev!
(Toivo 11 februari 2006) |
|||||||
Systersonen försöker så dra sig en senare, och mindre angenäm, händelse till minnes: Ingredienser Älgben Morbror Stefan © ® hade denna sommar liksom förra gången fått tag på några älgköttben. Eller så kanske det var Sture som fått dem av någon i byn. De två började en sensommareftermiddag tillsammans att förbereda soppan: De ordnade köttbenen, de saltade vattnet, men de saltade det för lätt. De öppnade varsin pilsner. Och en till. Och en till. Köttbenen hade placerats i det lättsaltade vattnet och började sakta koka, men någonstans tappade de två kockarna intresset för soppan, den glömdes bort i ångorna av många öppnade pilsner och det kamratliga surrandet i köket. Men källaren blev allt för varm under de västerbottniska sensommarnätterna, dagarna gick, de kokta och lättsaltade köttbenen började efterhand anta en allt mer ofräsch, unken karaktär. Hösten kom. Inbyggarna åkte hem till sina städer: Stockholm, Umeå, Göteborg, Falkenberg och Vindeln. Och soppan stod kvar, hösten gick, löven föll och sedan den första snön. När sommaren kom bönfölls soppans första och sista önskan. En välvillig själ – Systersonen – visade den arma soppan barmhärtighet och avlivade den, begravde den i enlighet med dess sista önskan i enslighet på hemlig plats. (Toivo 11 februari 2006) |