Arkiv

Toivo Burlin blir filosofie doktor på avhandling i Göteborg.
Modern ljudteknik har förändrat den klassiska musiken

Idag när ljudtekniken nått oanade höjder med mp3, datorer och trådlösa överföringar, känns den tid avlägsen då hårda skivor som bara rymde fyra minuters musik tillverkades av sekret från en indisk lus. Toivo Burlin berättar i sin avhandling hur tekniken har påverkat och förändrat den klassiska musiken i Sverige under 1900-talet.

Förr skapades inspelningar med symfoniorkestrar på direktgraverade skivor eller i slingrande ”bandsallader”, gjort med hjälp av en eller två mikrofoner, som placerades runt en påse med broccoli som ljuddämpare. Idag görs ofta avancerade studioproduktioner på ett enkelt sätt via datorn i vardagsrummet. Men för inte så länge sedan var musikinspelningar i vissa avseenden ett mycket komplicerat och resurskrävande hantverk. Det experimenterades med olika mikrofonplaceringar och effekter, och den manuella redigeringen av inspelningarna krävde både utrustning, skarpa ögon, bra öron och nerver av stål.

Ett fåtal – men passionerade och kunniga – ljudspecialister spelade in den klassiska musiken i Sverige. Det skedde i svala radiostudior, i kyrkor, konserthus, i ljudlaboratorier med otympliga datorer och med inspelningsbussar, som färdades på de svenska landsvägarna mellan orkestrar och inspelningslokaler.

Vad som skyndade på utvecklingen av den inspelade klassiska musiken var LP-skivan och den moderna bandspelaren, som uppfanns av tyska ingenjörer under andra världskriget. Bandspelaren gjorde att man kunde experimentera och laborera med den inspelade musiken, t.ex. med klipp i banden, precis som i film. Den inspelade musiken behövde inte låta som vid inspelningstillfället utan var en helt egen ljudvärld, som producenten och teknikern kunde leka och laborera med, kliva in och ut ur hur många gånger som helst, innan den slutligen nådde lyssnarens öron från grammofonen eller radion.

Toivo Burlin är född i Örebro 1972 och uppväxt i Västerbotten och Jämtland. Med erfarenheter av musicerande inom olika genrer och av musikinspelningar, bl.a. från EMS och Sveriges Radio, har han utifrån breda humanistiska och tekniska perspektiv skrivit denna avhandling i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.

Avhandlingens titel: Det imaginära rummet. Inspelningspraxis och produktion av konstmusikfonogram i Sverige 1925–1983.
Disputationen äger rum fredagen den 5 december 2008 kl. 13.00
Plats: Vasa B, Vera Sandbergs Allé 8
Opponent: Professor Gunnar Ternhag, Falun
Avhandlingen kan beställas från Institutionen för kultur, estetik och medier, katarina.moro@kultur.gu.se
För ytterligare information kontakta Toivo Burlin, mobiltel. 0730-45 79 02,
e-post: toivo.burlin@musicology.gu.se

Förlängt årsmöte till sommaren i Blåliden.
Bäste medlem i Blålidens Intresseförening samt andra intresserade!
Jag hoppas Ditt år har startat bra och att det blir gott!
Kanske har Du undrat vad som hänt med föreningen på sistone? Kanske har du även sänt Blåliden en tanke? Faktum är att BIF stått något stilla under 2006 på grund av olika omständigheter. Många medlemmar har flyttat runt i landet och bytt bostadsort. Styrelsen har samtidigt drabbats av ett som ni väl alla känner till omfattande sönderfall på det personliga planet. Hanna och jag Toivo flyttade isär för drygt ett år sedan. Detta har tillsammans med andra praktiska omständigheter bidragit till att jag inte till fullo fullföljt mina uppgifter som ordförande. Jag tar på mitt ansvar att årsmöte inte har blivit utlyst under 2006. Men jag och Styrelsen vill ställa det till rätta genom att utlysa ett förlängt årsmöte till sommaren i Blåliden, då vi i ordinarie ordning väljer ny styrelse och samtidigt planerar för framtida verksamheter.

Vi kommer då också ha en stor gemensam fest efter årsmötet. Ett gott tillfälle att träffa gamla vänner alltså.

Eftersom sekreterare Hanna Tiitus för en längre tid sedan avgick som sekreterare har Per-Arne Sträng, för närvarande vår grafiska klippa, dessutom tillförordnats som sekreterare fram till årsmötet. Jimi Axelsson har likaledes lovat att kvarstå som kassör fram till årsmötet. Denna uppsättning av styrelsen är en tillfällig lösning som får fungera fram till årsmötet som går av stapeln den 30 juni 2007 kl. 18.00 i Saln, Blåliden (Alltså helgen efter midsommar).
Det är viktigt och naturligtvis roligt med så många som möjligt närvarande. Vi i Styrelsen hoppas på Din aktiva medverkan! Dagordning för årsmötet samt bokslut kommer att skickas ut senare i god tid innan årsmötet. Jag hoppas att Du vill fortsätta stödja BIF och betala in medlemsavgiften för 2007 100:- på postgirokonto 16 97 26-7. Vad ska då pengarna användas till? Hittills har inget förbrukats annat än avgiften för själva girot. Det är naturligtvis inte särskilt meningsfullt när pengarna bara går till administrativa avgifter. För att därför komma ur ett visst dödläge när det gäller hur vi ska bestämma vad vi ska använda våra små inkomster till, och för att föreningen ska få förutsättningar att fungera som en verklig social faktor, föreslår Styrelsen att vi i år använder medlemsavgiften till denna gemensamma fest i Blåliden. Alltså den fest som vi har i samband med årsmötet.
Det finns en idé att – om sommarens möte faller väl ut – ha en årligen återkommande ”bränngropsstämma” vid ett visst datum under sommaren då vi både har årsmöte och gemensam fest. Detta kan bli föreningens återkommande fasta punkt och kanske årets höjdpunkt i Blåliden. Vad tycker Du, bäste medlem? Fundera på detta till årsmötet.

Hädanefter kommer all föreningsinformation skickas ut per mejl på detta sätt, per snigelpost enbart till dem som inte använder Internet. Glöm inte heller att ta Dig en titt på http://www.blaliden.3w.se och meddela webmaster Sträng på mesost@gmail.com om det är någon information du vill ha med på hemsidan. En öppen fråga till alla medlemmar gäller vår Gästbok. Mycket märkliga inlägg förekommer där ibland. Tycker Du att vi bör införa ”redaktionell bearbetning” så att webmaster också blir moderator och därmed får rätt att ta bort inlägg som kan uppfattas som stötande ? Respons på detta brev mottages tacksamt! Med blå hälsningar, Styrelsen:
Toivo Burlin Per-Arne Sträng Jimi Axelsson

Utvald poesi av Pär Hansson
Från hans tre diktsamlingar Ruckel (1998), Familjekista (2001) och Lavinflaggor (2005), har tolkats till spanska av Roberto Mascaró. Dikt som bl.a. inspirerades av Blåliden i Hanssons debut-diktsamling Ruckel låter så här på det stora världsspråket:

la noche se acuesta
contra las paredes de la casa quieta ahora
restos de luz se levantan de los campos
negros arándanos
no tiemblan a lo lejos y ningún pájaro
molesta o afila sus alerones
contra la sombra brusca del bosque

Fler dikter…

Kuno Nilsson medverkar i boken ”Eldsjälar”
BIF har det stora nöjet att meddela att vår eminente medlem Kuno Nilsson medverkar i boken ”Eldsjälar”, producerad av samhällstreorna vid Tannbergsskolan i Lycksele. Texten heter ”En annan en ä ju int gjord borte urine”. Boken kan beställas från:http://www.tannberg.lycksele.se/nyheter/Eldsjalar_webb.pdf

Missade ni sommarfrank på P3, tisdagen den 21:a juni, kl: 18:00?
I så fall kan ni lyssna här
Då pratade nämligen den eminente medlemmen Fanny Carinasdotter och övriga medlemmar i projektgruppen Ny stad om ett konstprojekt som dom jobbat med sen oktober.

För lite mer utförlig information om projektet surfa in här:
Umeå konsthögskola
Drabble+Sachs
Västerbottensfolkblad
.journalisten.se
Vertex
Vertex igen
Flamman

Nu finns ”Ljud från Blåliden 1973-2003” tillgänglig! Det är en dubbel-CD, 160 minuter, med klingande dokument från olika situationer i Blåliden; röster, vistelser, musik, fester, texter och radioprogram. Och mycket mer. Här kan man höra Thure Burlin berätta historier i köket 1973, en tonårig Morbror Stefan få skäll för att han går in med blöta skor, Toivos, Jons och Jimis musikaliska experiment sommaren 1991, Ivan & the Inkas spelar Blålidens nationalsång (?) ”Nattvarden väntas på Blålidens Berg” 1993 och Garderoland 1995, Henrik berätta om ”tiden som entydigt objektivt medium” och Jon om soppan som var ”Urtidens kraftbrygd, moder Nerthus diarmjölk”… Pär Hansson intervjuas om blålidenlivet i radio från Slipstensjöns Lanthandel 1995, Ralph Zastors comeback… Sigge Fürst och Lennart Hyland i Saln hösten 2003 och tramporgelns återkomst… Följ med på en ljudminnenas resa! CD:n kan köpas till självkostnadspriset 50:- och kan t.ex. beställas med ett enkelt e-brev till Toivo.